måndag 16 augusti 2010

Billig tripp till himlen av nätdrogerna


Allt oftare rapporterar svenska dagstidningar om ungdomar som råkat illa ut eller rent av mist livet till följd av de så kallade nätdrogerna. Droger som i styrka motsvarar kokain eller än värre finns lättillgängliga på internet att köpa för den som är intresserad. När en drog blivit klassad väntar nätdrogsrävarna bakom hörnet för att ändra någon substans som gör samma drog med en försumbar modifikation skinande ny och högst laglig igen.

Det sägs ofta att politiken ska finnas till för den som behöver den mest, och för det påståendet lägger jag handen på hjärtat och lyfter på hatten. Ungdomar är i vissa fall en sådan grupp, framförallt om inslag av narkotika präglar den enskildes vardag. Därför är det extra viktigt om Moderaterna vinner valet i höst att verka för att lagstiftningen får nya förutsättningar att lägga i en högre växel för att kunna minska tillförseln av nya nätdroger. Att kunna drogklassa hela familjer inom samma substansgrupp är exempel på en viktig åtgärd. Vi kan inte tolerera att fler ungdomar mister livet av drogskurkarnas omoraliska kommers. Tuffare tag med mer allianspolitik!

2 kommentarer:

  1. För det första: "Droger som i styrka motsvarar kokain eller än värre finns lättillgängliga på internet att köpa för den som är intresserad"

    Källa på den tack? Jag har svårt att tänka mig att det stämmer.

    Jag kan hålla med om att detta kan bli ett problem när det finns yngre människor som inte vet hur dom ska hantera dom här substanserna på ett ordentligt sätt. Men faktum kvarstår att dom personer som far illa utav nätdroger är bara en bråkdel utav de personer som dör i alkoholrelaterade olyckor eller hamnar i ett tungt alkoholmissbruk. Det dör över 6000 personer per år i alkoholrelaterade dödsfall, 1995 så dog det över 8000 personer per år på grund utav rökning. Är nätdroger verkligen där vi ska börja? Är det verkligen samhällets största problem just nu? Jag tycker att det finns större problem att ta hand om.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tack för din kommentar.

    http://www.polisen.se/Aktuellt/Pressmeddelanden/Uppsala-lan/Polisen-varnar-for-mefedron---en-livsfarlig-ungdomsdrog/Fakta-om-mefedron---en-livsfarlig-ungdomsdrog/

    Ovan är en länk till fakta om mefedron. Just den drogen är som tur är nu drogklassad men var länge tillåten i Sverige. Det finns nu istället många nya substanser som ständigt handlas över internet.

    Jag håller helt och hållet med dig om att alkoholmissbruket är väldigt allvarligt i Sverige. Det som skiljer det från nätdrogsmissbruket är att det ofta är unga människor som drabbar samman med det senare. Alkoholmissbruk har däremot en tendens att finnas i många olika ålderkategorier. Som vuxen finns ett ansvar för det egna beteendet, vilket man inte på samma sätt kan utkräva av en ung människa som ännu inte på egen hand är etablerad i samhället. Därför finns ett behov av att hjälpa just dessa för att förhindra fler relaterade dödsfall.

    Låt mig understryka att jag inte på något sätt förringar vare sig alkoholmissbruk eller nikotinmissbruk, men att försöka motverka användningen av det ena utesluter inte det andra.

    SvaraRadera