onsdag 22 maj 2013

"The fear of failure is our fuel - you got bills to pay"

Nyligen träffade jag John Weidner som i dag är mentor åt en rad start-ups i New York. Han startade sitt första företag när han var 18 år under ett sommarlov då han gjorde business av att hjälpa grannarna med ommålning av deras hus. Därefter var han anställt i perioder innan han startade företaget Cornell Global LLC som erbjuder konsulttjänster inom affärsutveckling, projektledning och management. John menar att mycket av den amerikanska mentaliteten handlar om att våga tro på sig själv och bygga någonting eget; "Det är lite vad det innebär att vara amerikan", säger han. 

En av USA:s mest framträdande konkurrensfördelar i affärssammanhang som John understryker är viljan att vinna. "Om du inte försöker kan du inte vinna – och amerikaner vill vinna så därför försöker de. Vi är därför inte lika rädda att misslyckas. Något motsägelsefullt är rädslan att misslyckas samtidigt det som driver oss, vi har ju räkningar att betala! Dessutom är det lite enklare att driva företag här. Om vi hade samma anställningsskydd här som i Sverige skulle jag aldrig starta företag, det skulle helt enkelt innebära en för stor risk"

John Weidner, grundare till företaget Cornell Global LLC .
John menar också att den entreprenöriella kulturen som präglar USA är en av de få styrkor som nationen fortfarande besitter; "statsbudgeten har inte varit i balans på länge, man drar ner på inkomsterna utan att dra ner på utgifterna eller ökar utgifterna utan utrymme. Skattesystemet är dessutom väldigt förvirrande och det finns många kryphål. Den amerikanska drömmen, att kunna starta med tomma händer och nå toppen, är kanske inte lika gällande längre. Men för att slå vakt om framtidens möjligheter gäller det att lära sina barn spelets regler – och att spelet dessutom kan vara roligt. Vi har många talanger i USA och det är en fördel för oss".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar