fredag 28 maj 2010

Slopa a-kassan och sänk skatten istället

En nyutkommen statlig utredning lägger idag fram en rekommendation att utländsk arbetskraft borde få ta med sig a-kassan till hemlandet. Miljöpartiets Mikaela Valtersson leder utredningen och motiverar den skyhöga kostnad som detta skulle innebära med att Sverige är i stort behov av utländsk arbetskraft med att fler blir äldre och att rörligheten gynnas. Men att skicka med a-kassan hem för dem som varit här och sommarjobbat är fel väg att gå.

För det första ska lockelsen utgöras av jobbet i sig under tiden den anställde arbetar, och inte av något slags veckopeng som staten ska bistå med trots att den anställde flyttar tillbaka hem. Den som tar med sig a-kassan spenderar heller inga pengar i Sverige, vilket gör att konsekvensen endast blir ett stort läckage ur svenska finanser. Därför vore det bättre att sänka skatterna för dem som vill arbeta i Sverige för de pengar som annars hade betalats ut i a-kassa. Sänkt skatt skulle dessutom medföra ökad konsumtion under tiden utländska arbetstagare är här, vilket vore förmånligt för allas plånböcker.

Därutöver kan det också stora betydelsen av utländsk arbetskraft som Valtersson betonar ifrågasättas när över 30 procent av denna är bärplockare. Sedan när behöver Sverige bärplockare? Intressant vad en statlig utredning tar för utgångspunkter. Nej, rörlighet i all ära, men den ska inte forceras av ett promiskuöst bidragsbeteende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar