tisdag 10 augusti 2010

Alliansen sår perenner


Semestern kom i juli. Kontrasten mellan våren som pressade saften ur en intensiv tankeverksamhet och sommaren som guppar milt av frihetsstämning, blir som tydligast en solig eftermiddag på trappan i Södermanland.

På uppfarten kör en gul Seat upp och bromsar hastigt in vid gruset. En bildörr öppnas och stängs och längs grusgången kommer Pernilla som hjälper mamma med trädgården. Hon har länge haft värk i leder och muskler och blev för flera år sedan sjukpensionär eftersom hennes gamla jobb blivit för slitsamt. Trädgården däremot – ”det är det bästa jag vet” säger Pernilla.

2008 förändrades situationen för Pernilla. Att hjälpa vänner och grannar med vildsinta rabatter visade sig vara en lönsam sysselsättning och Pernilla startade eget företag. Med hjälp av alliansens rehabiliteringsprogram fick Pernilla en ny chans att hitta tillbaka till en meningsfull tillvaro, och genom RUT-avdraget har dessutom fler råd att anlita Pernilla, vilket hjälper henne ytterligare på traven. Den här typen av blomstring vill de rödgröna rensa bort ur samhällsrabatten och gå tillbaka till dåtidens förmultnande hopp om sjukskrivna. De skulle nog helst vilja bädda ner Pernilla i sjuksängen igen och få henne att somna om i tron på att allt bara var en dröm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar